Topmenu

Het Herman Teirlinck-gebouw: de winnaar van het geothermisch warmtepomp award 2017

Op donderdagavond 12 september, konden de aanwezigen op het SmartGeotherm en Warmtepompsymposium hun stem uitbrengen op één van de drie genomineerde projecten.

Het Herman Teirlinck gebouw haalde het uiteindelijk van het Havenhuis te Antwerpen en het distributiecentrum van Van Marcke te Rekkem.

Deze drie projecten werden vooraf geselecteerd uit 16 geothermische inzendingen.

De prijs werd in naam van Vlaams minister van Energie Bart Tommelein overhandigd door zijn kabinetsmedewerkster Kelsey Van Maris.

De wedstrijd was een initiatief van het Smart Geothermproject. Dit project werd gesteund door Vlaamse Agenschap voor Innoveren en Ondernemen en heeft gedurende 6 jaren ondiepe geothermie en thermische opslagssystemen onderzocht en gepromoot.

De Vlaamse Confederatie Bouw, de Bouwunie, de Belgische Vereniging Aannemers Funderingswerken (ABEF), de Federatie van de Betonindustrie (FEBE) en infobeton.be, sloegen hiervoor onder impuls van Buildwise, samen met de onderzoeksteams van KULeuven en VITO de handen in elkaar om ondiepe geothermie in Vlaanderen op de kaart te krijgen.

 

Het Herman Teirlinck gebouw op de site Tour & Taxis is het grootste passiefgebouw in België en zal de Vlaamse overheidsadministratie huisvesten.

Het Herman Teirlinck-gebouw

Het kantoorgebouw, naar een ontwerp van Neutelings-Riedijk architecten, werd door de vastgoedgroep Extensa verwezenlijkt. Studiebureau boydens, die instond voor het ontwerp van de technische uitrusting, toonde aan dat met de combinatie van geothermie en betonkernactivering een duurzame oplossing haalbaar en betaalbaar is. De geothermische studie werd uitgevoerd door IFtech. Smet boringen voerden de boringen uit. Info

van links naar rechts: Wim Boydens- boydens engineering (ingenieursbureau techniek en duurzaamheid), Jos Van Steenwinkel – AGT (studiebureau geothermie), Dieter De Vos – Neutelings Riedijk Architecten (architect), Stefan Van Thienen – Extensa (projectontwikkeling), William Van Driel – OSH (uitvoering geothermische opwekkingsmodule)

No comments yet.

Geef een reactie