Tijdens het smartgeothermproject worden enkele gebouwen met behulp van metingen geanalyseerd. Deze metingen geven meer inzicht in het rendement van geothermische installaties. Ze dienen tevens om bepaalde modellen te verifiëren en bij te sturen.
Sinds september 2015 worden zo de monitoringdata van het Welzijnsbureau van het OCMW te Leuven van dichtbij gevolgd.
Door te bouwen volgens de passiefhuisstandaard is de totale energievraag voor ruimteverwarming en –koeling minder dan 15kWh/m².jaar.
Deze beperkte energie wordt via energiepalen aan de ondergrond onttrokken. Energiepalen zijn funderingspalen waarin warmtewisselaars zijn gemonteerd.
Het afgiftesysteem voor zowel de warmte als de koude wordt gevormd door klimaatplafonds. Door de zeer lage temperatuurverwarming (ZLTV) en de hoge temperatuurkoeling (HTK) functioneert de geothermische warmtepomp zeer efficiënt.
Er werd gekozen voor een bivalent systeem waarbij de verwarmingspieken aanvullend geleverd worden door een kleine condenserende gaswandketel.
Energiepalen vormen een bijzonder onderzoekstopic in het Smartgeothermproject. De monitoring zal ons bijkomende informatie verstrekken over het thermisch gedrag van de ondergrond en de efficiëntie van de volledige installatie.
projectinfo: architectuur en speciale technieken : STABO cvba & AR-TE Architectenvennootschap cvba,
Geef een antwoord Click here to cancel reply.
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
No comments yet.