Topmenu

Abdij van Park te Leuven

Vanuit de ambitie om klimaatneutraal te zijn tegen 2030 zal de stad Leuven samen met De Watergroep op een duurzame manier energie winnen uit de drinkwaterinfrastructuur om het kloostergedeelte van de eeuwenoude Abdij van Park te verwarmen en te koelen. Het is uniek project in Vlaanderen, dat optimaal gebruik maakt van de lokaal aanwezige natuurlijke hulpbronnen in synergie met de drinkwatervoorziening.
Dit project toont aan dat energiezuinige klimatisatie mogelijk is door gebruik te maken van een duurzame bron ook in monumenten. Water kenmerkt de Abdij van Park en er is ook een belangrijk drinkwaterwinningsgebied van De Watergroep. Net dat ruwe grondwater is een ideale warmtebron voor de warmtepomp omdat het een vrij constante, relatief hoge temperatuur heeft. In het project zal er warmte onttrokken of afgegeven worden aan een deel van het opgepompte grondwater voor de drinkwatervoorziening om zo met een warmtepomp het klooster te verwarmen en te koelen.
Een unieke samenwerking tussen privé (De Watergroep) en overheid (Stad Leuven) om onder begeleiding van duurzaamheidsexperten (Antea Group) innovatie ook letterlijk in historische panden te realiseren. Resultaat 130 ton CO2 bespaard per jaar, 85% van de lage temperatuurvraag gedekt en geen aardgas meer in het Claustrum.

Architect Studio Roma
Studiebureau HVAC Antea Group (indiener)
Geothermische studie Antea Group
Boorfirma De Watergroep
3665
Comments are closed.