Topmenu

DMOA architectenkantoor te Heverlee

Enkele jaren geleden kochten we een bouwvallig pand op dit zeer kleine stukje grond (60 m2) op de ring van Leuven net naast een voetgangerswegje aan het Ruelenspark.
Op het eerste zicht een oninteressant en moeilijk bebouwbaar perceeltje doordat het zo klein was en een moeilijke vorm had. Echter door een stukje park bij aan te kopen van de stad en een maximale bouwhoogte te mogen benutten werd al snel het ontwerp een zeer opvallend en gewaagd architectenkantoor met een klein studiootje vol met experimenten en innovatie.

Zo ook werd het verwarmingssysteem een heuse innovatie. Doordat het stukje net naast de Molenbeek ligt in een moerassige vallei (alluviale klei met grondwater) bleek dat het gebouw op funderingspalen zou moeten komen. Normaal een meerkost zei het niet dat van deze nood een deugd werd gemaakt door er energiepalen van te maken wat slechts een kleine meerkost was. In de 22 palen zitten lussen van 10 meter diep die zo een opbrengst van 10 kW kunnen opleveren uit de grond wat precies genoeg bleek uit de warmteverliesstudie om het gebouw te warmen en passief koelen. Hier werd vervolgens een Viessmann Vitocal 300G van 10kW grond warmtepomp gekoppeld.

Een tweede innovatie bestond er in dat alle vloerplaten van het gebouw werden voorzien van betonkernactivering. De dikke platen van 30 cm werden direct gepolierd afgewerkt waardoor het bouwproces aanzienlijk verkortte. Zelfs het sterk hellende dak werd in beton uitgevoerd en voorzien van BKA buisjes !. Zo wordt de enorme massa van het gebouw permanent op temperatuur gehouden en geeft dit vandaag een heel aangenaam binnenklimaat met een minimaal verbruik.

Tot slot werd op dit systeem nog een zonnepanelensysteem voorzien op het dak voor extra energiewinsten. Het totale gebouw wordt zo een bijna zero energy oplossing met zeer moderne technieken en is uniek in de omgeving en in zijn soort (midden in de stad op zo een klein perceeltje en zo'n complexe site om op te bouwen) : Energiepalen + warmtepomp + betonkernactivering + zonnepanelen + verregaande architectuur.

Daarom hopen wij aanspraak te mogen maken op de award!

Architect DMOA architecten (indiener)
Studiebureau HVAC DMOA & Viessmann
Geothermische studie DMOA & Viessmann
Boorfirma WIG-palen
Installateur Bart Cupers
1665
Comments are closed.