Topmenu

Cohousing project De Kerselaar te Oostakker

Cohousing De Kerselaar omvat een centraal paviljoen voor gemeenschappelijke activiteiten met daarrond 15 woningen voor evenveel gezinnen. De woningen zijn gegroepeerd per 5 en gebouwd rond het paviljoen. Alle woningen hebben een passief of laag energie standaard.

Voor verwarming en passieve koeling van alle gebouwen is een collectieve warmtepompinstallatie voorzien in het centraal paviljoen. Een warmtepomp met 45kW vermogen is gekoppeld aan 12 verticale bodemwarmtewisselaars en voedt via een micro-warmtenet de 15 woningen. Iedere woning beschikt over vloerverwarming voor de afgifte van de warmte of koude en heeft een individuele boosterwarmtepomp met kleine boiler voor de aanmaak van sanitair warmwater.
De technische ruimte van het paviljoen omvat verder een zonneboiler met ketelnaverwarming voor sanitair warmwater van het paviljoen zelf. Hier zorgen de industriële keuken en de centrale wasmachines immers voor een hoge warmwatervraag op hoge temperatuur. De ketel zorgt ook voor een nood backup van de warmtepomp.
Tenslotte heeft het paviljoen een dakgeïntegreerde pv installatie met 10kVA omvormervermogen.

De voordelen van een collectieve installatie tov een individuele zijn de volgende:
Lagere investeringskost
- Het geïnstalleerde verwarmingsvermogen bedraagt slechts 2,5kW per woning (conform het warmteverlies) en ook het vereiste installatievermogen voor sanitair warmwater dient door de buffercapaciteit in het systeem en de spelende gelijktijdigheid niet als volledig piekvermogen te worden geïnstalleerd. Dit betekent een kleiner vermogen van de centrale warmtepomp dan de som van de vermogens van de individuele warmtepompen. Er dienen dus ook minder boormeters te worden voorzien.
-De specifieke investeringskost (€/kW) voor een warmtepomp in de vermogenrange 40-50kW slechts 30% van individuele warmtepompen (4-6kW).
-Minder installatiewerk
Lage exploitatiekosten door:
-Het warmtepompvermogen is beter afgestemd op het vereiste vermogen en er is een buffer aanwezig. Dit resulteert in optimale looptijden voor de compressor. Er is geen gevaar voor pendelen van de warmtepomp.
-Hoge SPF door slechts 1 bronpomp, grotere circulatoren hebben een hoger rendement, langere looptijden, optimale werkingsrage van de 2 types warmtepompen (centrale en boosterwarmtepomp)
-Lage distributieverliezen door lage aanvoertemperaturen in het warmtenet (max 37°C in de winter).
-Laag pompverbruik door centrale pomp en een distributiesysteem volledig in variabel debiet. Dit resulteert in grote delta T's.
-Mogelijkheid voor uitwisseling van warmte: de boosterwarmtepomp levert koelvermogen voor de buurman. Het koelvermogen wordt hierdoor ook verhoogt.
-De woningen zelf hebben geen driefasige aansluiting of groter aansluitvermogen nodig, dus ook een lagere vaste kost op de elektriciteitsfactuur.
-Lager verbruik door doorgedreven opvolgmogelijkheden van een centrale installatie
Lagere onderhoudskost
Snellere bouwtijd, de centrale warmtepomp kan al worden geplaatst als de woningen nog in ruwbouwfase zijn
Minder plaatsbeslag in de woningen
Geen geluidsproblematieken in de woningen

Architect EVR architecten
Studiebureau HVAC Innoklimatec (indiener)
Geothermische studie Innovklimatec
Boorfirma Putboringen Verheyden
2903
Comments are closed.