Topmenu

Certum Engineering te Dilsen-Stokkem

Certum Engineering is een engineeringbureau opgericht in 2005 en gespecialiseerd in vakgebieden van de automotive industrie zoals drive-line systeem, chassisbouw, enz.. Zij zijn steevast: ervaren, innovatief, vooruitstrevend en toekomstgericht in hun dagelijkse werking. Bij het bouwen van nieuwe kantoren was dit dan ook het uitgangspunt bij het uitwerken van een klimatisatieconcept voor een energiezuinige en comfortabele werkomgeving.

Een combinatie van betonkernactivering en vloerverwarming is gekozen als afgiftesysteem om een hoog comfort te creëren. De vloerverwarming dekt in de winter de volledige verwarmingsvraag, terwijl het in de zomer een klein deel van koellast voor zijn rekening neemt. De betonkernactivering zorgt op dat moment voor een hoog koelcomfort, in aanvulling van de vloerverwarming. Bijkomend voordeel van de combinatie van deze systemen is dat elke ruimte apart op elk moment van het jaar zou kunnen verwarmd of gekoeld worden indien gewenst.

Om dit alles op een energiezuinige manier te voorzien van warmte en passieve koeling, is er gekozen voor een geothermische warmtepomp. Deze werd gekoppeld aan een open bron voor een nog hoger rendement, waarbij alle pompen volledig frequentie gestuurd zijn om een zo efficiënt mogelijk systeem te bekomen. Door de zware softwaretoepassingen die de werknemers bij Certum engineering dagelijks inzetten, hebben hun servers een zware koellast. Om deze koellast nuttig in te zetten is er een klimaatkast geplaatst, gedimensioneerd op een hoog temperatuurregime voor een optimale werking met de open bron. Bovendien kan de koellast, die bijna even groot is als het warmteverlies van het gebouw, het aantal draaiuren van de open bron drastisch verminderen door zijn warmte rechtstreeks af te geven aan de warmtepomp indien beide gelijktijdig in werking zijn.

In combinatie met een goede balansventilatie met warmteterugwinning, een doorstroomboiler om geen hoge temperatuur desinfectie te moeten uitvoeren en andere details zorgt de volledige installatie dan ook voor een comfortabel klimaat. En dit door zoveel mogelijk in te zetten op recuperatie van bruikbare energie en efficiëntie van de gebruikte componenten. In de dimensionering van alle technieken is dan ook nog rekening gehouden met mogelijke toekomstige uitbreidingen, waardoor het systeem nog vele jaren zal instaan voor de energiebehoefte van dit gebouw.

Architect Architectuur Depot cvba
Studiebureau HVAC Energetic bvba (indiener)
Geothermische studie Gebo bvba
Boorfirma Gebo bvba
1476
Comments are closed.