Topmenu

Binnenkort geothermische fietspaden in Nederland ?

bron: de telegraaf

Als de proeven in de gemeente Zutphen en in de provincie Utrecht succesvol zijn, krijgt Nederland mogelijk verwarmde fiestpaden op basis van KWO-systemen.

Het advies- en ingenieursbureau Tauw bestudeert de mogelijkheden om door middel van ‘asfaltcollectoren’ in het wegdek de warmte die in de zomer wordt opgevangen en opgeslagen wordt in de ondergrond terug af te geven in de winter en omgekeerd. Volgens deze techniek moeten de fietspaden en mogelijk ook voetpaden ijsvrij blijven.

Statistieken wijzen uit dat 5 à 10% van de fietsongevallen te wijten is aan gladheid. Niet alleen zouden deze ongevallen drastisch worden ingeperkt, de vermindering van het gebruik van strooizout is een bijkomend pluspunt.

Projectleider M.Boerefijn schat de kosten van de aangeleg van een dergelijk fietspad op 30.000 tot 40.000 € per kilometer.

De Nederlandse Fietsersbond en Veilig Verkeer Nederland zijn natuurlijk enthousiast  en juigen dit geweldig nieuws toe.

De toepassing van asfaltcollectoren is niet nieuw, ook niet in Vlaanderen. In de woonwijk “de zonnige kempen” te Zoerle-Parwijs (Westerlo) werden ook reeds buisjes in het wegdek ingewerkt. Hier zorgt het systeem niet alleen voor het ijsvrij houden van de weg maar ook om het sociaal woningbouwproject van verwarming te voorzien.

lees ook verder Zonnige Kempen

 

No comments yet.

Geef een reactie